Браншови организации на лозари и винари излязоха с декларация срещу предложената

...
Браншови организации на лозари и винари излязоха с декларация срещу предложената
Коментари Харесай

Лозари и винари не харесват стратегията за сектора, искат нова

Браншови организации на лозари и винари излязоха с декларация срещу предложената за разискване от МЗХГ „ Стратегия за развиване на лозаро-винарския бранш 2022-2027 година. Те не харесват документа и желаят той да бъде модифициран. Ето какво написа в декларацията:

 

Днес, 07.12.2021 година, в гр. Пловдив, на извършена общобраншова среща в наличието на представители на следните браншови и експертни организации в бранш „ Лозарство и Винарство “, както следва:

Национално съдружие на българските лозари, Съюз на енолозите в България, Българска асоциация на винените експерти, Българска асоциация на самостоятелните лозаро-винари, Сдружение на пепиниерите, Национално съдружие на българската домашна ракия, Регионална лозаро-винарска камара „ Мизия “, Югоизточна Тракийска районна лозаро-винарска камара, Регионална лозаро-винарска камара „ Тракия “, Черноморска районна лозаро-винарска камара, Регионална лозаро-винарска камара „ Бургаска южночерноморска “, Регионална лозаро-винарска камара „ Пирин “

След извършена полемика, по отношение на препоръчаната за разискване от МЗХГ „ Стратегия за развиване на лозаро-винарския бранш 2022-2027 година “ представителите на браншовите и експертни организации взеха решение следното:

1. Предложеният текст на Стратегия за развиване на лозаро-винарския бранш 2022- 2027 година “ не дава отговор на главните потребности на производителите, осъществяващи активност в бранш Лозарство и Винарство, като:

1.1Стратегията не залага визия за развиването на бранша, не формулира съответни цели за програмния интервал и не показва предстоящи резултати. 1.2Стратегията не регистрира характерната конструкция на бранш Лозарство и Винарство, не диференцира ограниченията във връзка с другите по величина производители и не залага планирана визия за смяна или опазване на съществуващата конструкция.

1.3Стратегията не показва национални цели, отговарящи на потребностите на производителите и ориентирани към построяването на актуален конкурентен образ на българското лозарство и винопроизводство.

1.4Стратегията не залага съответни ограничения за разработване на обща маркетингова тактика ориентирана към виновност с висока добавена стойност, гарантиране на обективни приходи и цени на производителите на винено грозде и вино, не залага цели, ориентирани към смяна на пазарната структурата и позиционирането на българските виновност.

1.5Стратегията не залага никакви ограничения за използване на районно характерни политики, ориентирани към резистентност на районите и развиване на регионите за произвеждане на виновност с название за генезис. Стратегията не залага никакви ограничения за поощряване и развиване на винено-кулинарния туризъм като инструмент за образуване на добавена стойност.

1.6Стратегията не залага никакви ограничения, ориентирани към увеличение на каузи на локалните сортове с оглед предлагането на виновност с национално специфичност и отличимост.

1.7Стратегията не планува никакви съответни ограничения за развиване на лозаровинарската просвета, както и на профилираното обучение за лозарство и винарство.

1.8Стратегията насочва вниманието си към браншовите организации в бранша, без да регистрира настъпилите промени, новосъздадените структури на производителите и мощно изразената воля на производителите да бъдат деен сътрудник при формулиране на политиката в бранша. Стратегията не се насочва към основаване на конструкция, осигуряваща водещо място на районите и районните структури в бранша, а в противен случай - към основаването на централизиран модел, потвърдил неефективността си. Настояваме да бъде застъпен правилото на пирамидалност (от долу на горе) при построяването на структурата на браншовите организации.

1.9Извън обсега на Стратегията остават доста значими въпроси, свързани с производството на десертно грозде, статута на микро и дребните производители, в това число и тези на ракия, според допустимите европейски разпореждания.

С оглед изложеното до тук считаме, че препоръчаната Стратегия за развиване на Лозарството и Винарството 2022 -2027 не дава отговор на потребностите на сектора и не дава отговор и характерните условия към Стратегическите проекти за развиване на земеделието до 2027 година Лозаро-Винарският бранш би трябвало да откри определение като предпочитан бранш с задоволително и заслужено подкрепяне, тъй че да бъде подравнен по конкурентност с останалите страни гроздо и винопроизводители.

Настояваме в този тип тя да не бъде подлагана на разискване, обсъждана и одобрявана от ТРГ по създаване на Стратегическият проект на съвещанието, планувано на 09.12.2021 година.

Настояваме да се дава рационален период, не по-малко от два месеца, за представянето на нова Стратегия, с създаването на която се ангажират подписалите тази декларация организации.

Членовете на организациите декларират своята решителност да защитят поминъка си и обезпечат всички запаси за опазване на Лозарството и винопроизводството. Включително и посредством митинги и гледище за промяна на управителния екип на държавните структури, виновни за политиката в бранша.

Настоящата декларация адресираме до: Министъра на земеделието храните и горите, Председателя на Тематичната работна група за правене на Стратегическия проект за развиване на земеделието, Изпълнителна организация по лозата и виното, Парламентарно показани партии в 47 Народно заседание, Председател на Народното събрание

За реализиране на оптималната гласност главните послания на актуалната Декларация ще бъдат споделени с националните и районни медии. Настоящата декларация е подписана от всички представители на организации, участвали на срещата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР